Artist's interpretation of article headline

Pelajar Mesir tegur Rosmah hina Islam

SHAH ALAM 23 Okt - Pertubuhan Lepasan Mahasiswa Mesir Malaysia (Ilmam)...

Read More
Artist's interpretation of article headline

Project Two

Lorem ipsum dolor sit ame, consectetur adipiscing elit. In tincidunt.

Read More
Artist's interpretation of article headline

Project Three

Hendrerit tincidunt vero vel eorum claritatem. Soluta legunt quod qui dolore.

Read More
Artist's interpretation of article headline

Project Four

Aliquam elit risus, volutpat quis, mattis ac, elementum eget, mauris.

Read More
Dizahirkan oleh Bantu Islam Friday, October 22, 2010

Assalamualaikum..

Terima kasih kepada ibu ayah pelajar yang begitu mengambil berat tentang anak-anak di bumi Tanta ini. Disini saya ingin memberikan penerangan berkaitan tentang isu yang berlaku agar para ibu bapa boleh melihat dari sudut dua belah pihak.

Pertamanya, bumi mesir ini cara pemerintahannya bukan seperti negara kita Malaysia, boleh dikatakan ianya seperti dibawah perintah darurat dan penuh dengan peraturan-peraturan kawalan keselamatan yang amat tinggi. Disini setiap laluan masuk dan keluar negeri-negeri akan dikawal oleh pihak polis. Oleh sebab itu setiap perkara perlu ada dalam makluman polis. Sebagai contoh satu peristiwa yang pernah berlaku di Tanta, seorang pegawai JPMK yang hadir ke Tanta dengan tiada makluman oleh pihak polis Tanta, maka apabila masuk ke sempadan Tanta polis periksa kereta diplomat bernombor plate hijau masuk, lalu polis terus excort kereta tersebut sehingga smpai ke Tanta, lalu menanyakan beberapa soalan terhadap wakil rombongan tentang mengapa mereka tidak maklumkan kehadiran ke sini. Sebab bagi kerajaan mesir setiap diplomat atau orang asing keselamatan mereka akan dijaga.

Begitu juga dengan program ke gamasah anjuran MM tahun lepas, bila mahu masuk ke kawasan gamasah polis tidak membenarkan sebab tiada makluman pada mereka, akhirnya bila berbincang dengan ketua polis baru dibenarkan masuk itu pun ditugaskan 2 org polis untuk menjaga 24 jam tempat penginapan peserta. Jika makluman ini diberitahu kepada pengerusi Dewan Perwakilan Mahasiswa Tanta (DPMT) pastinya perkara seperti ini tidak berlaku.

Jadi dengan dua kisah ini saya harap para ibu bapa memahami situasi disini tidak sama seperti dinegara kita. Pihak keamanan mesir di Tanta telah menganggap pengerusi DPMT sebagai wakil pelajar di Tanta, jadi hal berkenaan pelajar dan rakyat malaysia di Tanta akan ditanyakan kepada pengerusi, ini kerana DPMT yang di naungi PMRAM merupakan sebuah NGO berdaftar disini. Berkenaan keselamatan rakyat malaysia pihak keamanan Tanta sering bertanya kepada pengerusi dan memberikan ketetapan-ketetapan yg perlu dipatuhi.

Antara ketetapan yang diberikan ialah
1) Tidak boleh bergaduh dengan warga arab. 
2) Tidak boleh terlibat dengan politik mesir (terutamanya pembangkang Ikhwanul Muslimin). 
3) Tidak boleh terlibat dengan apa jua perkumpulan haram atau tunjuk perasaan. 
4) Hanya masjid-masjid tertentu sahja yang dibenarkan para pelajar belajar, ini kerana ada sebahagian masjid yang dikuasai pembangkang. 
5) Hanya perlu 1 sahaja markaz @ tempat berkumpul bagi pelajar malaysia untuk tujuan pantauan pihak keamanan. ini adalah ketetapan dari pehak keselamatan di Tanta.

Jadi wajar apabila idea pembukaan centre ini dikeluarkan ada wakil DPMT yang datang berbincang dengan ummi (orang bertanggungjawab dalam mengendalikan Medik Mesir), sebagai satu jalan untuk menjaga keselamatan disini. bukan menghujum atau marah, cume datang untuk berbincang kemudian bila ditubuhkan juga AC ini, bila pihak keselamatan tahu, maka mereka ingin berjumpa dengan puan siti (ummi) serta pengurus MM,untuk mengetahui apa tujuan pembinaannya. Namun pihak puan siti (ummi) menutup telefon dan tidak menjawab panggilan serta tidak membalas mesej yang disampaikan oleh pihak DPMT yang mahu menyelesaikan isu ini.. Puan siti (ummi) memilih untuk mendiamkan diri. Adalah lebih baik puan siti (ummi) berjumpa dengan pihak keamanan Tanta dan terangkan sebagaimana yang diterangkan dalam post kali ini. Itulah cara yang betul.

Bila puan siti (ummi) memilih untuk mendiamkan diri, jadi pihak keamanan menekan pengerusi DPMT kerana tidak dapat jawapan berkenaan status AC ini, dengan sebab itu lahirnya isu ini yang mungkin pihak ibu bapa menganggap DPMT ini orang yang berfikiran negatif, tidak berlapang dada dan mengajak permusuhan kepada MM. itu satu tanggapan yg salah dan perlu saya betulkan. andai kata puan siti (ummi) memilih untuk memberi kerjasama dari awal lagi, insya Allah masalah ini sudah selesai.

Pihak DPMT dan PCT, tidak pernah memusuhi MM, bahkan awal kedatangan ejen MM ke bumi Tanta ini DPMT dan PCT lah yg banyak membantu, dari sudut perumahan,pendidikan dan kebajikan pelajar. namun apabila pelajar MM semakin ramai, mungkin jasa DPMT dan PCT sudah tidak diperlukan lagi, maka kata-kata negatif lah yg dilemparkan kepada mereka (DPMT & PCT).

Untuk akhirnya saya berharap, agar pihak ibu bapa, jangan pandang serong kepada persatuan ini (DPMT & PCT), kerana persatuan ini lah yang beri bantuan sebanyak-banyaknya kepada ejen MM sewaktu awal bertapak disni. Malah sehingga kini pihak persatuan masih menghulurkan bantuan. Isu ini berkaitan isu keselamatan, kalau tidak, tidak akan ditimbulkan dan dibesarkan. Andai pihak keselamatan datang menyerbu AC ketika mana program berlangsung, adakah pihak ibu bapa mahu anak-anak ibu bapa sekalian menjadi susah???. Oleh itu jalan sebaiknya, puan siti (ummi) berjumpa dengan pihak keselematan Tanta dan terangkan tujuan pembinaan AC ini. insya Allah masalah ini selesai..
Sumber diambil dari : permahati tanta

0 pendapat anda

Post a Comment